Frank op de Muur

Biografie

Frank is geboren te Mouscron op 6 november 1974.

Zijn moeder is Chantal Vanruymbeke.
Zijn vader is Jean-Jacques Vandenbroucke.

Eerste grote tegenvaller voor Frank:
1978:Hij wordt omvergereden door een wagen tijdens een autorally: 3 maanden kliniek voor Frank en een lijdensweg van 3 maanden voor zijn ouders !
1982: Frank start in de atletiek. Zoals voor het voetbal en alle andere sporten waaraan hij ooit deelneemt, is hij "voorbestemd voor"... Maar de wielersport trekt hem aan...
1986: Frank breekt zijn elleboog in school. Enkele weken daarna wordt hij Kampioen van BelgiŽ bij de pupillen (nog altijd atletiek !). De klasse op elk gebied...
1989: Frank neemt een wielerlicentie bij de "nieuwelingen": eerste overwinning te Brakel.
1991: Frank wordt op 17-jarige leeftijd Kampioen van BelgiŽ bij de nieuwelingen.
1992: Op het wereldkampioenschap voor junioren in Athene behaalt Frank de bronzen medaille.. De toekomst is in zicht !
1993: Frank wordt prof bij Lotto begeleid door zijn oom, J-L VDB. Peter Post, van bij Novťmail, heeft ze indertijd samengebracht. Twee jaar later verlaat hij Lotto voor Mapei. Hij behaalt zijn eerste grote overwinning in de spurt: Parijs - Brussel. Hij is dan 21 jaar.
1999: Cofidis!!! Hij wint de Omloop Het Volk, eindigt tweede in de Ronde (die hij kon winnen zonder een ongelukkige val), wordt zevende in Parijs-Roubaix en wint Luik-Bastenaken-Luik op een overweldigende manier door vooraf aan te kondigen waar hij zijn verniettigende aanval zou inzetten... Jammergenoeg is de rest van het seizoen verloren door een dopingzaak waarin hij door het gerecht volledig vrijgesproken maar wel geschorst werd door de bazen van Cofidis, wat hem vooral moreel heel hard getroffen heeft. Toch keert hij op kracht terug en wint 2 ritten in de Vuelta. Hij komt wat kracht tekort op het Wereldkampioenschap (7e) ten gevolge van een stomme val veroorzaakt door een... vlag. Vooraf werd hij nochtans getipt als dť favoriet door alle wielerkenners...
2000: Een slecht jaar voor Frank. Hij mist de start van Parijs-Nice tengenvolge van een val van de trap bij hem thuis. Hij eindigt tweede op het Belgisch Kampioenschap in Rochefort na Axel Merckx. Daarna geeft hij op in de eerste bergrit in de Tour de France. Niettemin treedt hij op 22 oktober in het huwelijk met Sarah, omringd door zijn naasten en zijn supporters...
2001: Een nieuwe start voor onze kampioen. Frank ondertekent een contract voor 1 jaar bij Lampre. Het begin van het seizoen wordt moeilijk door ziektes die zijn initiatieven onderbreken... Maar er is meer nodig om Frank tegen te houden ...
2002: Frank krijgt een nieuwe kans van Patrick Lefevre om zich terug aan te sluiten bij zijn succesvol verleden. Hij tekent dus het contract bij Domo-farm Frites. Zoals blijkt aan het begin van het seizoen verkeert VDB weer in topvorm. Maar dan slaat het noodlot weer toe. De in het wielermilieu wel bekende dokter Sainz word aangehouden bij een verkeerscontrole en toen is na een huiszoeking bij VDB de welgekende dopingzaak begonnen. Door de grote druk van de media werd VDB toen ontslagen bij zijn werkgever. De bloed en urinestalen die werden afgenomen blijken echter negatief! Toch krijgt VDB een wereldwijde schorsing van zes maanden waartegen hij in beroep gaat. Hij zal gelijk krijgen bij het TAS en uiteindelijk alleen in Vlaanderen geschorst worden. Domo-Farm Frites. neemt Frank terug in dienst na enkele zware maanden voor VDB. Daarna liet VDB wel zien dat hij zijn kwaliteiten als renner nog niet verloren was, maar alles werd weer in het honderd gegooid door een spijtige val in Parijs-Tours.
In 2003 behoudt Lefevere alle vertrouwen in Frank en neemt hem in zijn nieuwe team Quick Step-Davitamon. Frank rijdt een veelbelovend voorjaar, 4de op Het Volk, 9e op Door Vlaanderen, 11e in Luik-Bastenaken- Luik, maar vooral een schitterend tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen, waar hij de enige is die kan volgen met toekomstige overwinnaar in de spurt : Peter Van Petegem. Hij won ook het criterium in augustus te Kortrijk . Lefevere leverde sterke kritiek op Frank alszijnde gebrek aan proffesionalisme, en wil hem onder controle zetten van een persoon die zijn trainingen in het oog zal houden. Frank besluit dat omwille van deze regeling een punt te zetten achter de samenwerking met lefevere.

In 2004 vindt Frank een nieuwe werkgever in de persoon van Giancarlo Ferreti, de werkgever van Fassa Bortolo.Een goed begin van de seizoen voor VDB met twee 7de plaatsen in het eindklassement van de Tour van Katar en van Parijs-Nice, een 8ste plaatst in Catalaanse Week, een 7de in de Waalse Pijl en een 16e plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Frank kan echter niet starten in de Giro wegens koorts en bronchitis. Ferrreti wil hem niet in de Ronde van Frankrijk opstellen. Op 24 juli 2004 gebeurt dan bijna een drama. Er waren geweerschoten ten huize van VDB , de politie moet tussenbeide komen en Sarah vlucht weg met de wagen. Sommigen spreken van een echtelijke ruzie, anderen hebben het over een zelfmoordpoging...Sarah trekt naar ItaliŽ waar ze weer bij haar ouders gaat inwonen. Volgens het parket zijn er geen strafbare feiten gepleegd. Vandenbroucke was in conflict met Giancarlo Ferretti nadat VDB had besloten om niet aan de Tour van Portugal door tendinitis aan zijn rechte knie deel te nemen. Frank wordt niet meer in wedstrijden opgesteld, "hij kan enkel kermissen rijden" zegt Ferreti "en een nieuwe ploeg zoeken". Hij won Zwevegem op 13 september, zijn laatste dag voor Fassa Bortolo. Mr Bookmaker en Hilaire Van der Schuren bieden Frank een nieuwe kans om voor Mr. Bookmaker te gaan rijden zonder enige druk. Hij kiest zelf zijn programma en kan rustig aan zijn conditie werken voor het komende seizoen. In december is Frank Vandenbroucke in Dendermonde veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Frank zal hiertegen in beroep gaan.

In 2005 heeft Frank grote echtelijke problemen met Sarah, men spreekt zelfs over scheiding en al zijn aandacht gaat naar zijn gezien. Hij wil kost wat kost zijn huwelijk redden. Hierdoor is er gebrek aan trainingen. Tijdens de stage in Calpe komt Frank biet opdagen. Hij lijdt aan een ontsteking van de van achillepees is het verdict. In april heeft hij een voedselvergiftiging ...terwijl de ploeg hem binnen de 4 weken wou zien koersen. Op de algemene verrassing, zegt Frank de Henninger-Turm af, en in deTour van PicardiŽ is er opnieuw pech, VDB rijdt tegen de bumper aan van zijn eigen volgwagen en valt zwaar. Hij is 4 weken out. Op 23 juni, veroordeelt het Hof van Beroep van Gent Frank Vandenbroucke tot 250.000€ ...een monsterboete... Sarah komt terug naar BelgiŽ en geeft Frank haar volledige steun. Hij gaat in op deze beslissing en gaat naar cassatie deze boete aanvechten. Het paar komt opnieuw samen en Frank rijdt geizen de omstandigheden nog enkele goede wedstrijden in het naseizoen. Hij behaald brons op het Belgische Kampioenschap tijdrijden, waar hij lang de beste tijd klopte en won ook nog in Zwevegem .

In 2006 Frank die zich in Casina San Guiseppe, een klein dorp dichtbij Milaan in ItaliŽ heeft gevestigd, tekent opnieuw een contract bij Mr Bookmaker dat nu Unibet.com zal heten. Hij is heel goed in het begin van dat jaar, en heeft bijna een overwinning beet in de Ruta del Sol waar hij op 300 meter van de meet wordt teruggenomen na een ontsnapping. Dezelfde dag annuleert het Hof van Cassatie het vonnis van het Hof van Beroep van Gent. Hij wordt 9de in de tijdrit van de 3-daagse van de Panne en had ook hier lang de beste tussentijden. Vervolgens komen de forfaits door ziekte in de Belgische openingswedstrijden. Een opgave in de Ronde van Vlaanderen. Een virus van "de salmonella" was de analyse. Frank herneemt in Ruddevoorde, na 2 maanden afwezigheid en competitie. Hij komt zonder conditie aan de starten van de wedstrijden en de druk wordt alsmaar groter.Wordt VDB wegens stress in het ziekenhuis opgenomen. Unibet en VDB zullen hun samenwerking stoppen. Het was genoeg geweest. Een journalist van Gazetta dello sport vindt VDB terug , alias Francesco Del Ponte, in een junioren wedstrijd in ItaliŽ, onder vals licentie... en met foto van Tom Boonen. Palmiro Masciarelli , de werkgever van het team Acqua & Sapone noemt dit een stommiteit en bied Frank een contract aan voor 2007. Frank doet zijn rentrťe op 16 september op GP Cittŗ di Misano - Adriatico, hij wordt 19de op 15" van de winnaar. Frank is opnieuw renner en lijkt bewust van het feit dat deze kans (waarschijnlijk echt) de laatste kans is.

2007 : Een bewogen begin van het jaar voor Frank die niet alleen een operatie moet ondergaan aan de weerspannige knie maar ook moet voorkomen voor het gerecht van Dinant betreffende een nieuwe zaak. Frank,die op dat moment in Italie bij zijn baas woont zal met succes geopereerd worden,maar moet uiteindelijk verstek geven voor de lenteklassiekers.
In maart spreekt het hof van beroep VDB vrij in het verband met het bezit van verboden middelen waarna het parket in beroep gaat.
Eind april maakt hij zijn intrede in het peloton in de ronde van de Abruzzen,maar heeft nog steeds last van de knie... Vervolgens geeft hij ziek op in de ronde van Asturie en werd niet in de ploeg opgenomen voor de Giro.Van kwaad naar erger, gezinsproblemen duiken op met gevolg dat Sarah Pinacci van hem wil scheiden. Frank,alleen in Milaan, duikt in de problemen waar hij niet uitgeraakt en begaat het ergste.
Op 7 juni vernemen wij dat hij in kritieke toestand werd opgenomen in het ziekenhuis van Milaan na een zelfmoordpoging.Gelukkig mag hij de intensieve zorgen snel verlaten en werd opgevangen door de famillie Masciarelli. Het is zijn baas Palmiro die VDB terug brengt naar zijn thuisfront waar hij met open armen werd ontvangen door ouders,vrienden en zijn supporters.
Maar het gaat niet goed met Frank,hij kan de scheiding moeilijk verteren- is angstig, aggressief, maakt ruzie met zijn ouders die op een bepaald moment verplicht waren om Frank te laten interneren in een psychiaterie. De rechter van instructie geeft Frank na een week terug de kans om de draad op te pikken en Frank trekt naar Frankrijk bij zijn goede vriend Bernard Sainz. Sainz verzacht zijn hartepijn en zet hem met succes terug op het goede spoor.
Frank terug op de fiets en laat zich opmerken in verschillende na tour criteriums. Hij mocht de prijs van de vechtlust ontvangen. Maar het indrukwekkendste van al was het onthaal van de supporters,massaal aanwezig daar waar hij aan de start verscheen-hij blijft razend populair meer dan ooit.Een echte zalf op de wonde voor een diep gekwetste VDB.
Parijs-Brussel uiteindelijk, ziehier een koers waar iedereen versteld stond. Op 5 km van het einde trekt VDB het peloton op één lint. "vandaag ben ik fier op mezelf" dixit VDB. Hij liet zien dat we misschien met hem nog rekening moeten houden in de toekomst.De toekomst in het vervolg in Belgie in zijn geliefde wedstrijden.
Dilemma op het einde van het seizoen,zijn toekomstige werkgever.Frank is nog steeds welkom en kan bijtekenen bij Aqua e Sapone, maar heeft ook een aanbieding van Jartazi die samen met Mitsubishi en Protech een nieuwe profploeg gaan vormen in 2008. Hij kiest uiteindelijk voor de tweede optie. De keuze was zeer moeilijk, maar Frank wil in de toekomst in Belgie blijven tussen zijn vertrouwenskring. Het zijn die mensen die VDB opnieuw gaan helpen om zijn carriere op het goede spoor te zetten zoals in 2003 en 2004.

Weetjes


Frank heeft twee kinderen: Cameron VDB, dochter van Frank en Clothilde.
Margaux VDB, dochter van Frank en Sarah.
Hobby’s: ItaliŽ - wijn proeven
Muziek: allerlei
Favoriete wedstrijd: klassiekers
Favoriete kleur: geen voorkeur
Nicknames: Franky Boy, VDB, Bimbo d'oro

Klik op foto voor groter formaat

Laatst aangepast : donderdag 26, januari 2006                             by Franky
Top